Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar




Störst i världen

Detta är en fråga som dyker upp lite då och då: "Vem har byggt störst Teslaspole i världen?"
Nu behöver du inte undra längre, här kommer svaren.

Tyvär finns det inte ett rekord utan det finns flera, eftersom det finns olika typer av Teslaspolar. Jag kommer att uppdatera informationen på den här sidan allt eftersom rekorden faller. :-)

Den klassiska

Världens största klassiska Teslaspole (DCTC, se typer i menyn) är fortfarande Greg Leyhs 'Electrum'. Med en kapacitet på 130kVA så kan den skjuta rejäla blixtar. Spolen var ett samarbete mellan Greg Leyh (eldesign) och konstnären Eric Orr (formgivare). Själva spolen var ett beställningsjobb till någon rik människa i Nya Zeeland och står nu på hans parkliknande tomt. Konstverket manövreras trådlöst från en balkong hos ägaren.
Detta var ett mycket intressant projekt att följa p g a den enorma storleken. Greg postade bilder och information allt eftersom byggandet fortskred. Det tog ungefär ett år (1998) från ritning till leverans. Konstruktionen och de första testerna fram till slutställandet skedde i hamnområdet Hunters Point i San Fransisco. Hela anläggningen skeppades sedan med båt till slutdestinationen i Nya Zeeland där den står än idag.

Bilder och mer info finns hos Lightning On Demand.

Den dubbla klassiska

Ja, om Greg Leyh leder ligan för den klassiska Teslaspolen, så leder onekligen den Australienske entusiasten Syd Klinge ligan för den dubbla varianten (DCTC, se typer i menyn). Med två Teslaspolar och en ineffekt på lite över 100kVA så blir det blixtar som heter duga. Han "upträder" ofta med systemet på Coachella-festivalen. Han fraktar även runt detta massiva system där människor är intresserade av att se lite blixtar och sprak. Det måste vara ett intressant projekt att flytta runt detta system.

Bilder och mer info finns hos Syd Klinge.

Största magnifiern

Den största magnifiern eller trespolesystemet byggde Nikola Tesla på Long Island i New York 1901-1917. Den är mer känd som 'Wardenclyffe Tower'. Hur stor ineffekt den hade är inte helt säkert eftersom Tesla var väldigt hemlighetsfull med detta projekt men en effekt på åtminstone ca 200kVA finns dokumenterad. Det är inte helt orimligt eftersom den experimentella prototypen i Colorado Springs hanterade ca 100kVA.
Detta system revs en tid efter att Tesla blev försatt i konkurs.

Nästa magnifier att inta tronen som världens största blev byggd av Robert Golka 1973-1974 och användes i olika experiment fram till 1982 i samarbete med Amerikanska flygvapnet. 'Project Tesla' som arbetet gick under försökte replikera Teslas mål med att överföra energi trådlöst men även att undersöka fenomenet med kulblixtar och Schumannresonans. Exakt vad för resultat de kom fram till är oklart men systemet var en ganska trogen kopia av Teslas Colorado Springs-system. Ineffekten var 150kVA och producerade blixtar på ca 13-14 meter. Var systemet blev av är okänt men det existerar iallafall inte idag.

Information om bl a Project Tesla finns arkiverat hos Tesla Universe.

Dagens största existerande magnifier, modell 13M, byggdes och ägdes av Bill Wysock (Tesla Technology Research) och såldes strax innan Bill gick bort. Salupriset vare 30000 dollar (ca 200000 svenska pengar då). Systemet är minutiöst konstruerat i alla avseenden och kan hantera ca 100-125kVA. Blixtlängden från detta monstersystem ligger på ca 15-20 meter.

Bilder och mer info finns arkiverat hos Tesla Universe.

Största dubbla magnifiern

Den största dubbla magnifiern har tyvär inte sett dagens ljus fullt ihopsatt och provkörd även om systemet blev konstruerat och klart. Systemet byggdes i ett samarbete mellan kVA effects och Bill Wysock (TTR) och var i princip två stycken modell 13M konfigurerade att arbeta i motfas. Systemet var beställt, betalt, byggt och skeppat till Kina att köras vid invigningen av OS i Bejing 2008.

Tyvär så "försvann" systemet till okänd plats och invigningen fick bli utan detta mastodontsystem. Många spolbyggarentusiaster följde utvecklingen med spänd förväntan och blev rätt snopna när vi fick reda på att systemet försvunnit någonstans i Kina.
Ineffekten var på 300kVA och borde ha kunnat producera gnistor på ca 40 meter!

Konstruktionen dokumenterades dock med foto och postningar hos TCML men idag så är bilderna svåra att få tag på. En del fanns hos TTR (Tesla Technology research). Tyvär bara på det roterande gnistgapet. Jag har alla bilderna som postades i mitt arkiv iallafall. :)
Några videoklipp har funnits på YouTube där man testade bl a det roterande gnistgapet. Nåväl, den som söker den finner.

Tyvärr gick Bill Wysock bort 2013 så något mer om detta kommer förmodligen inte att komma fram.

Största DRSSTC'n

Om vi går in på halvledarbaserade system så leder nog i dagsläget Steve Ward och Jeff Larson med sitt 'Gigantor'-system. Steve fortsätter att pressa DRSSTC-systemen till oanade höjder för varje år som går. Gigantor producerar över 8 meter gnistor med en ineffekt på ca 33kVA.
En annan person som också ligger i täten är Finn Hammer vilket är trevligt eftersom han kommer från vårt grannland Danmark.

Gigantor kan ses här.

Finn Hammers "Hammertone Thumper" kan ses här.

Största dubbla DRSSTC'n

För tillfället så leder Greg Leyh med sitt dubbla prototypsystem som är i skala 1:12 av ett mycket större system (se nedan). Ineffekten till detta system är ca 7kVA men kan förmodligen hantera mer. Gnistlängden är över 6 meter.

Dock har Greg Leyh grandiosa planer på ett gigantiskt dubbelt system som ska kunna skjuta ca 100 meter långa gnistor mellan två 37 meter höga Teslaspolar. Beräknad ineffekt är ca 8MVA och allt ska huseras på ett område stort som två fotbollsplaner om allt går i lås. När detta sker är fortfarande okänt och hänger på finansiering.

Bilder och mer info finns hos Lightning On Demand.





1996-2025 SweFX,Matthias Andersson