Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar

Nikola Tesla (1856 - 1943)

Prolog

Nikola Tesla, förmodligen den mest förbisedda och bortglömda uppfinnaren i vår historia. Hans geni, och makalöst progressiva forskning med sådan skärpa hittas hos ytterst få personer om än någon. Inte bara inom elområdet utan även i flera andra tekniska grenar.

Om det inte vore för honom skulle världen förmodligen se ganska annorlunda ut på många sätt.

Tesla uppfann bl a det praktiska växelströmssystemet (generatorn, motorn och transformatorn) som ger dig elektricitet och ljus. Faktum är att Teslaspolen(Teslatransformatorn), som han är mest känd för, och/eller varianter av tekniken används i radioapparater, Tv-apparater och en hel rad andra typer av elektrisk utrustning. Principen och den praktiska applikationen, uppfunnen 1891, verkar som en simpel utrustnig men har funnit användning i väldigt många och skilda områden.

Nedanstående väldigt komprimerade historia är översatt och sammanställd av mig men informationen är hämtad från diverse böcker och artiklar. Jag har försökt att hålla språket så otekniskt som möjligt så att även icke teknikfreaks har behållninga av det.

Matthias Andersson, December 2007

..................................

Från immigrant till världskändis

Född i Austro-Ungern(nu Kroatien) 1856, Tesla konstruerade sin första induktionsmotor 1883 och emigrerade till Amerika 1884 med i stort sett bara 4 cent i pengar, fickan full med dikter, noggrant utarbetade beräkningar för en flygmaskin och huvudet fullt med drömmar och ideér.

Tesla började jobba för Thomas Edison men de två männen var sina direkta motpoler i både sitt arbetssätt och kultur. Att sedan Teslas växelströmskoncept stod som ett direkt hot mot Edisons likströmssystem som redan var uppbyggt i New York hjälpe inte direkt till heller. Tesla blev både förolämpad och lurad av Edison. Att ignorera och köra över Tesla, något som resulterade i att han ganska tidigt lämnade Edisons företag, var nog ett av de största misstagen Edison gjorde i sin karriär. Detta var något som Edison på senare år ångrade.

Efter att ha lämnat Edison fann sig nu Tesla som arbetslös men fick snart jobb som dikesgrävare åt Edisons likströmssystem. Att gräva diken åt Edisons företag var inte direkt det han hade hoppats på men det gav iallafall mat för dagen. Hans korta tid hos Edison hade dock gjort att ryktet om hans genialitet hade börjat spridas bland societet och investerare i New York. Han blev så efter en tid uppbackad av finansiärer så han kunde starta sitt eget företag, Tesla Electric Light Co. Han öppnade sitt eget laboratorium bara ett stenkast från Edisons och det var under denna tid som han lämnade in sina första patent, bl a det på växelströmssystemet. Dessa patent var så främmande och obegripliga att de klubbades igenom nästan omedelbart.

George Westinghouse var dock inte sen att köpa upp rättigheterna till Teslas patent på växelströmsmotorer, generatorer och transformatorer. Ett uppköp som resulterade i det berömda "strömmarnas krig"/elektricitetskriget (war of the currents), mellan Wesinghouse och Edison. Kriget, eller snarare maktkampen mellan de båda systemen resulterade i att Edisons likströmssystem blev relegerat från dominerande till snabbt försvinnande. Likströmsmotorer installerade i Tyska och Irländska tåg endast några få år tidigare blev opraktiska på kort tid.

Men det hela hände knappast stilla över en natt. Förespråkare av likströmssystemet, desperata att miskreditera växelströmssystemet, menade att växelström var livsfarligt för människor. För att styrka sitt argument använde de ett lite annorlunda tillvägagångssätt, nämligen att använda en standard Westinghousegenerator till att utföra avrättningar på dödsdömda fångar i delstaten New York. Människor var inte de enda som fick smaka på denna metod. Katter, hundar, hästar och t o m en elefant avlivades också på detta sätt.

Ett minst sagt drastiskt grepp om än meningslöst i slutändan.

1893 använde Wesinghouse Teslas växelströmssystem för att elektrifiera den stora utställningen 'World's Fair: Columbian Exposition' i Chicago.

Edison var inte en glad man, hans företag General Electric hade också lagt ett bud för att få kontraktet till denna prestigefyllda tillställning. Edisons förslag kostade dubbelt så mycket och hade genererat mindre ljus och mer värme.

I ett försök att fälla Westinghouse och Tesla på mållinjen försökte Edison förbjuda användningen av hans glödlampor ihop med Teslas system och uppmanade General Electric att inte använda företagets lampor i någon Westinghousemonter.

Trots Edisons utbrott och tjuvknep vann Westinghouse ganska snabbt kontraktet till byggandet av en kraftstation vid Niagara Falls. Detta gjorde att växelströmssystemet tog ett fast grepp som framtidens sätt att producera och distribuera elektricitet.

..................................

Uppfinningar och radiokriget

Under tiden satte Tesla upp sitt eget laboratorium....

Inom kort tid hade han upptäckt 'x-rays'(Röntgenstrålning) före Wilhelm Röntgen med sina egna experimentella skuggfotografier. Även relä, vacuumrör och principen för logikkretsar och sist men inte minst principen för avstämda kretsar(radio), vilka Tesla beskrev i noggrann detalj flera år före Marconi sände sitt första Morsekodmeddelande.

När Tesla fick höra om Marconis bedrift skall han ha sagt till en god vän: -"Marconi är en god man. Låt honom hållas, han använder 17 av mina patent." Om detta stämde eller ej så ändrade Tesla sig dock senare och stämde Marconi för patentintrång. Detta startade det som kallades för 'det stora radiokriget'(the great radio controversy).

Domstolen fann till sist att Tesla var upphovsmannen till radiotekniken(principen för avstämda radiokretsar) efter att ha undersökt patent och ritningar daterade 1893. Marconis patent blev ogiltiga 1935. Oturligt nog så blev inte rättegångsprocessen klar förrän några månader efter Tesla avled och han fick inte ett öre för det hela som kompensation.

..................................

Progressiv forskning i öknen

I ett envist försök att visa hur säkert hans växelströmssystem var brukade han ofta visa detta genom att bl a få lampor att lysa i händerna medans hans egen kropp tjänstgjorde som ledare. Detta till försiktiga applåder och tillrop från en något förskrämd publik.

Intresset hade nu svängt mot studerandet av resonans och framför allt resonans med högspänd och högfrekvent elektricitet.

Övertygad om att han kunde generera tillräckligt mycket kraft att "dela jorden på mitten som ett äpple" packade han ihop sina prylar från sitt New York baserade labb och satte i största hemlighet upp ett nytt i Knob Hill nära Colorado Springs. Labbet var en stor träkonstruktion med ett tak som gick att öppna för att förhindra att urladdningar skulle antända byggnaden medans Tesla experimenterade med sina spolar och transformatorer.

Tesla älskade elektricitet även om han från början egentligen hade mekanik som huvudintresse. Han var fascinerad av åska, speciellt blixturladdningarna från dessa. Åtskilliga gånger satt han och beundrade och studerade åskvädren när de drog förbi över Colorado Springs där hans nybyggda laboratorium låg. Han pratade ofta om en värld fylld av ljus drivet av elektricitet.

Befolkningen i colorado Springs måste ha varit synnerligen toleranta då Teslas experiment ibland bl a kunde få det att slå ut gistor från brandposterna i staden.

Tesla lyckades att tända 200 lampor utan ledningar 40 kilometer från sitt labb. Men hans stoltaste ögonblick var nog när han lyckades producera elektriska urladdningar som var upp till 41 meter långa. Urladdningarna hördes ca 1,5 mil därifrån. Oturligt nog så var detta inte det enda resultatet. Han överbelastade generatorerna i Colorado Springs så de började brinna och släckte hela staden. Elproducenten och Tesla kom dock på god fot med varandra när Tesla själv reparerade och ersatte de skadade komponenterna.

Tråkigt nog så rev han sitt labb och sålde komponenter m m för att betala av skulder när han lämnade Colorado Springs. Väldigt lite överlevde från vad som nog måste sägas vara hans mest intressanta och spektakulära tid.

..................................

Kronan på verket, eller?

I Januari 1900, finansierad av J P Morgan, återvände Tesla till New York för uppbyggandet av hans "trådlösa världssystem". Redan innan Marconis morsekod sändes ut var Tesla fast besluten att hans system inte skulle vara begränsat till prickar och streck.

Tesla planerade att koppla ihop världen med telefoni och telegrafsystem, skicka bilder och text från ena änden av jorden till den andra på ett ögonblick och leverera post mellan speciella terminaler genom elektroniska meddelandesystem. Vad J P Morgan inte visste när han sköt till pengar till detta projekt var att Teslas primära mål var att distribuera elektricitet trådlöst över hela jorden.

När resultaten uteblev så blev Morgan mer och mer irriterad, det slutade med att inga mer pengar sköts till och till sist var Tesla tvungen att berätta hur det egentligen låg till. När Morgan fick reda på detta så drog han sig ur, för Vem är intresserad av gratis el? Teslas Long Island laboratorium övergavs, detta var Teslas största besvikelse och en förlust för hela världen.

återigen så försvann mycket av Teslas jobb och utrustning när "Wardenclyffe tower" som det kallades, monterades ner och såldes som skrot i slutet av första världskriget.

..................................

Början till slutet

Under paniken 1907(Edisons fortsatta försök att fälla Westinghouse höll på att ruinera honom) räddade Tesla företaget genom att bryta upp sitt kontrakt som gav honom royalties per tillverkad hästkraft el. Genom att göra detta så försatte han sig dock i en kommande finansiell katastrof som skulle göra honom nästintill utfattig. Tesla själv insåg tragiskt nog inte vad detta innebar för honom just då. Han såg detta som en god gest eftersom Westinghouse var den enda som trodde på Teslas växelströmssystem och backade upp honom till 100%. Hade han inte rivit upp detta kontrakt hade Tesla förmodligen varit en av de rikaste personerna i världshistorien och världen hade garanterat sett mycket annorlunda ut. Idag hade ett sådant royaltykontrakt generarerat åtskilliga miljarder dollar om året.

När första världskriget startade 1914 förlorade Tesla även betalningar från sina Europeiska patent. 1916 såg honom leva nästan i fattigdom och han hade försatt sig i konkurs för att slippa betala massiva skatteskulder.

Ganska snart så började Tesla visa tecken på besatthets- och tvångstankar. Symptomen blev bara värre och värre och hans tidigare excentriska beteende i kombination med detta slog snart respekten han haft hos andra i spillror.

Trots detta så gav han inte upp. Tesla nekade finansiell hjälp från vänner i Europa och fortsatte att leva på en blygsam pension från Jugoslavien. Han flyttade in i ett litet hotellrum på "The New Yorker" med hyran betald av en god vän och fortsatte sina experiment och idéer om än i mindre skala.

..................................

Sista uppfinningarna och slutet

Vid 81 års ålder utmanade Tesla Einsteins relativitetsteori och proklamerande att han arbetade på en dynamisk teori om gravitation som skulle göra rymdkrökningsuträkningar överflödiga.

Teorin blev aldrig publicerad men liknande teorier involverande gravitationsvågor, utvecklade i mitten på 1900-talet, används vid studier av plasmakosmologi. Detta förklarar egenskaper för energi och strukturen av universum genom att studera elektromagnetiska effekter på plasma.

1943 vid en åler av 86 år erbjöd Tesla sitt mycket omdiskuterade(och nog så eftertraktade) 'dödsstrålevapen' till USA's försvarsmakt. Huruvida hans 'dödsstråle' var baserad på LASER eller andra former av partikelstrålar eller om det över huvud taget fanns en prototyp diskuteras än idag. Tesla kunde inte berätta detaljerna p g a tystnadsplikt mot försvarsmakten.

I ett sammanträffande som reser inte så få ögonbryn på konspirationsteoretiker även idag, dog Tesla någon gång mellan kvällen 'dödsstrålevapnet' blev officiellt känt och när hans kropp upptäcktes tre dagar senare.

Nikola Tesla, en av de största innovatörerna i vår tid, dog av hjärtsvikt, ensam, fattig och utarmad i ett litet hotellrum.

...och sedan rensade FBI ut hotellrummet på allt av värde. än idag vet man inte vilka dokument som fortfarande finns i Amerikanska militärens förvar. En del har efter hand blivit överlämnade till Teslas släktingar som i sin tur har donerat det till Nikola Tesla museét i Belgrad.

..................................

Uppfinningar och idéer

Finansiella hinder innebar att många av Teslas idéer endast blev nerskrivna på papper, papper som än idag studeras av forskare och tekniker efter oanvända idéer. Tyvär tog Tesla med sig en hel del information i graven eftersom han ofta visualiserade sina idéer i huvudet och därmed inte skrev ner allt. Men med tanke under vilken tid han levde och med de begränsade resurser och komponenter han hade till sitt förfogande så är hans bedrifter minst sagt otroligt imponerande.

Om vi bortser från den första (praktiska) AC-motorn och AC-generatorn, Teslaspolen, vacuumrör, Röntgenstrålning och hydroelektriska genratorer hann han även med att uppfinna och/eller framlägga teorier om :

*Högtalaren
*Lysrör
*Radar
*Mikrovågor
*Turbiner
*Grunden för diatermi(djupvärmning av vävnad genom användande av högfrekvent elektrisk ström)
*Radiostyrning
*Missiler
*Partikelvapen

och mer....

..................................

Lustiga egenheter

Som många andra genier så hade Tesla sina mindre tilltalande egenskaper. Han var näst intill oförmögen vad det gäller ekonomi, han hade också bacillskräck. Han plågades av hallucinationer, mardrömmar och hade en nästintill panisk fobi för kvinnor som bar örhänge.

Under middagar hade han den lilla egenhetan att han kunde sitta och räkna ut volymen av maten han hade på tallriken.

Så; alla har vi våra sidor.

Det som skiljer Nikola Tesla från de flesta andra uppfinnare och genier är att han alltid gjorde sina experiment och forskning för mänsklighetens bästa INTE för att tjäna pengar. De pengar han tjänade använde han för att fortsätta sina efterforskningar och experiment.
Detta är nog något han är tämligen ensam om och vilket jag iallafall tycker att han är värd att hyllas extra för.


Nikola Tesla ca 30 år gammal.Thomas A Edison


Den första växelströmsmotorn.


George Westinghouse
Chicago World Fair 1893Halva kraftverket vid Niagara Falls.


Guglielmo Marconi
Labbet i Colorado Springs.
Den "lilla" teslaspolen (magnifier/trespolesystem) i Colorado Springs, primär- och sekundärspolen som vi bara ser hälften av mäter ca 15 meter i diameter!
J P MorganLabbet på Long Island,NY (Wardenclyffe).Wardenclyffe tower på Long Island, NY.
Tesla 1920.

Teslas radiostyrda båt, betänk att den första modellen byggdes och fungerade 1898. Båten ovanför är bara en av modellerna han byggde, skrovet var dock av trä och inte plexiglas.
1996-2024 SweFX,Matthias Andersson