Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar
Filmer, serier och dokumentärer om eller med Nikola Tesla

Det finns säkert fler filmer och dokumentärer med och om Tesla. Vet ni andra än dessa så är ni välkomna att höra av er. Vill ni ha en kopia på någon av dokumentärerna så kan jag ordna det mot frakt och en liten självkostnadsvgift. Alla dokumentärerna är i DivX format och går in på en DVD-skiva. Filmerna är av varierande kvalitét men är fullt sevärda rent tekniskt sett. Jag distribuerar dessa dokumentärer utan egen vinning för att sprida kunskap om Nikola Tesla, inget annat.

 • Sanctuary(2008-2012)
  Regi: Martin Young, Amanda Tapping, Peter DeLuise m fl
  Medverkande: Amanda Tapping, Robin Dunne, Jonathon Young m fl

  En sci-fi TV-serie om en organisation som tillhandahåller fristäder för "onormala" varelser. Serien centrerar kring omhändertagandet av nämnda "onormala" varelser men även om den grupp (The Five) som Dr Helen Magnus ingick i. Denna grupp, bestående av Dr Magnus, Nikola Tesla, Nigel Griffin(osynliga mannen), Dr James Watson och John Druitt(Jack uppskäraren) injecerade sig med vampyrblod och fick de egenskaper de är så kända för plus några till. Tesla spelas här av Jonathon Young och jag gillar verkligen rollfiguren. Han är egocentrisk, energisk, maktlysten och allmänt cool. Förutom att han fick förmågan att kontrollera elektricitet (och magnetism till en viss grad) så har han blivit vampyr. Hans vampyrego förvandlar han sig till vid behov, oftast när det ska till att slåss. Ja just det, han har också en förkärlek för fina viner.

 • The Prestige(2006)
  Regi: Christopher Nolan
  Medverkande: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine m fl

  En långfilmfilm om två rivaliserande illusionister. Tesla spelas av David Bowie i några kortare scener. Själv tycker jag Bowie gör en ganska hyfsad prestation som Tesla och filmen i övrigt är väldigt bra. Filmen kan vara lite svår att hänga med i så håll koll på vad som visas och sägs. Bäst är att se filmen två gånger.

 • Tesla: Master Of Lightning(2000)
  Regi: Robert Uth

  En dokumentär om Tesla. Visades på Svensk TV i Vetenskapens värld.

 • The Missing Secrets Of Nikola Tesla(1999)
  Regi: Jay Miracle, Producent: Robert Uth och Scott JT Frank

  En Amerikansk dokumentär.

 • Nikola Tesla - The Genius Who Lit The World(1994)
  Regi:Dr. Ljubo Vujovic, Prof. Aleksandar Marincic och Henry Jesionka
  Producerad av: The Tesla Memorial Society

  En Amerikansk dokumentär som jag har hittat på internet. Lite intressant då den innehåller vidoklipp från Richard Hull's Nemesis spole(klassisk TC). Richard Hull skrev en guide till 'The colorado Springs Notes' om ni kollar på boksidan. Hull är en välkänd person bland entusiaster vad gäller den moderna utvecklingen av Teslaspolen och 'Tesla magnifiern' och är medlem i TCBOR(Tesla Coil Builders Of Richmond).

 • The Mysterious Mr Tesla(1982)
  Producerad av: Horizon för BBC

  En Brittisk dokumentär. Denna är väl värd att ses eftersom den innehåller väldigt sällsynta filmsnuttar av Robert Golkas "Project Tesla". Golka byggde en i princip likadan 'magnifier' som Tesla själv konstruerade i Colorado Springs. Vi pratar här om en STOR konstruktion, faktum är att denna var den största i världen fram tills Bill Wysock(ttr.com) byggde sin 'Model 13M'.

 • The Secret Of Nikola Tesla[Tajna Nikole Tesle](1980)
  Regi: Krsto Papick
  Medverkande: Petar Bozovic, Strother Martin, Orson Welles m fl

  Den här filmen är lite av en blandning mellan dokumentär och drama. En lågmäld film och stundom ganska visuellt gripande i sina miljöer och framställning av Tesla. En klart annorlunda "dramadokumentär" som är värd att ses om äm knappast perfekt.Sanctuary The Prestige
1996-2024 SweFX,Matthias Andersson