Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar

I begynnelsen...

1972 på samma dag som Elvis Presley föddes en liten grabb i Helsingborg. Denna lilla grabbs intresse för teknik började vid ca 3 års ålder. Många personer i omgivningen såg sina mekaniska och/eller eller elektriska prylar bli dissekerade för att aldig mera kunna bli ihopsatta igen. Detta drabbade oftast hans mor.

Med en moster som jobbade i ett laboratorium på Findus i Bjuv så infann sig snart ett intresse även för kemi. Ett intresse som orsakade än fler olyckor och incidenter i den direkta omgivningen. Mosterns man jobbade som maskinkonstruktör på ett mindre företag i Mörarp och hjälpte till med att förse den lille grabben med allehanda ting, allt från mekaniska till elektriska prylar.

Och på den vägen har det fortsatt...

Med denna bakgrund så har alltid teknik, kemi, fysik och elektronik varit en väldigt stor och inspirerande del av mitt liv. El och elektronik har dock varit den del som jag lagt ner mest tid på. Datorer kom ganska tidigt in i mitt liv och datorteknik har varit min huvudsakliga inriktning sedan 1979.
Det naturliga valet till gymnasieskolan blev så El- Teleteknisk linje.

Gymnasiet och Tesla

Under det andra året(HT 1988) blev jag introducerad till Nikola Tesla och Teslaspolen tack vare en lärare. Jag hade sett en annons i en tidning som sålde schema och komponenter och bland dessa fanns något som hette Teslaspole. Jag visste vad en spole var men vad var egentligen en Teslaspole?
Vad är lärare till för om inte svara på studenters frågor? Efter att ha frågat vår lärare fick jag då förklarat vad det var även om jag inte var helt på det klara med hur den fungerade.
Det som jag dock fastnade för i hans förklaring var att den kunde "skjuta blixtar"! Det räckte för att fånga mitt intresse direkt.

Det bar iväg till biblioteket och sedan lästes det flera böcker i ämnet. Experimenten avlöste varandra i rask takt och orskade både trevliga och mindre trevliga upplevelser.

Nutid

Jag bor numera i ett eget hus ute på landet i en liten by som heter Tranarp. Huset köpte jag när jag var 25 år gammal för att lägenheterna inte gav mig plats till mina intressen. Intressena är desamma som när jag var yngre men en del har tillkommit genom åren. Tiden delas upp mellan musik, el/elektronik, dykning, ridning, trädgårdsarbete och husbygge/underhåll.

Efter att ha jobbat professionellt med datorer sedan 1991 så kompletterade jag med en utbildning till industrielektriker 2007-2009 för att bredda kompetensen.

Varför denna sajt?

Detta är den senaste inkarnationen av min "Teslasida". Jag har haft några stycken genom åren men då endast på Engelska. Den första satte jag upp 1996.
Mitt mål med denna sida är att sprida information om Nikola Tesla, Teslaspolar och annan högspänningsteknik som jag själv tycker är intressant, den här gången på Svenska. Det Svenska utbudet på internet vad gäller dessa områden är fortfarande väldigt klent.

Nikola Tesla är tyvär fortfarande i stort sett bortglömd. Jag har läst ett antal böcker om el och elektronik, både uppslagsverk och läroböcker, och allt som oftast så är informationen mer eller mindre felaktig och/eller så skral att det inte framgår vilken oerhörd betydelse han faktiskt har haft för vårt moderna elektrifierade samhälle. Många gånger har t o m andra personer fått tillskrivet sig äran av det som faktisk Tesla uppfann och fick patent på.

Om inte historisk information är korrekt, vilken nytta har vi då av historia?

Informationen jag har samlat på dessa sidor om Tesla har jag så gott det går försökt kontrollera så de är korrekta. Ibland är dock vissa saker direkt motsägelsefulla och i dessa fall förutsätter jag att de äldsta böckerna eller korrespondans med personer som "var med" på den tiden innehar den korrekta informationen.
Trots mina försök till korrekt information så kan det ändå finnas saker som DU kanske tycker är fel. Jag tar gärna emot e-post med frågor och förslag.

Tack!

Det finns några personer som har betytt speciellt mycket för mig och mina intressen och jag vill passa på att tacka dessa personer för att de på ett eller annat sätt inspirerat mig.

Eva Andersson † - min mor som gick bort alltför tidigt.
Gun-Britt O † - min moster som även hon gick bort alldeles för tidigt.

Harry Zachrisson - För att du introducerade mig till Teslaspolen och Nikola Tesla
Enar Svensson(SM7ABO/SK7SY) † - För all hjälp, inspiration och konversation inom det elektriska området, livet och annat

Nikola Tesla † - Professorn, ord är överflödiga.
Frank Zappa † - Music is the best!

Donationer

Har du, ditt företag eller din skola utrustning som ni skall göra av med? Tveka inte att höra av er till mig. Jag kanske har nytta av det i mina experiment istället för att ni slänger det i soporna.

..........................

Och till sist, sköt om er och var försiktiga med era experiment

/Matthias

Med lödkolven i högsta hugg ca 1978.
1996-2024 SweFX,Matthias Andersson