Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar




CTC 2

Denna spole byggde jag som en testbänk för en portabel variant att enkelt kunna ta med mig. De större spolarna är förvisso roligare att bygga och att uppleva på riktigt men ibland så räcker det med en lite mindre för att visa hur en Teslaspole ser ut och fungerar. Det enda extra jag egentligen måste ha med är strömkablaget. Oftast brukar jag dock även ta med en vridtransformator för att ha lite kontroll över driften.

Denna spole modellerades först i konstruktionsprogrammet TC-pad som finns att ladda ner under program i menyn.

CTC2 har allt monterat i en enhet. Underst sitter två neontransformatorer monterade för en total effekt på ca 360W. Varje transformator är på 4kv/45mA och är seriekopplade för ett uttag på 8kV/45mA. Här finns även kondensatorn, i detta fall en MMC(se kondensatorsidan i menyn) som är på 16,6nF och sist även gnistgapet. Gnistgapet är ett multigap(4 st) för närvarande men kommer att byggas om till ett singelgap eftersom det har visat sig fungera bäst.

På ovansidan finns primärlindningen som är en platt variant på tio varv. Sekundärspolen är på ca 1000 varv och överst sitter för närvarande en hemmagjord toroid av polystyren och aluminiumtejp. Toroiden kommer att bytas ut mot en spunnen aluminiumvariant vilket kommer att se proffsigare ut och hålla laddningen lite bättre.

Storleksmässigt så klassas denna som en mellanstor Teslaspole.

CTC2 har visat vara en lyckad konstruktion och har blivit använd flitigt sedan den först byggdes 2001. Med denna har jag provat olika varianter och material för primärspolen(se bilder till höger), olika typer av gnistgap, olika kondensatortyper och även olika typer och former av terminaler(t ex toroider). Bilderna är i den ordningen som ändringar har skett. Äldsta bilderna överst.

Inte nog med att den har varit driftsäker utan jag har även lyckats pressa ur ca 72cm gnistor vilket är väldigt bra med tanke på den låga ineffekten. Man brukar ha ett riktmärke på 200W/fot(30,48cm) för en bra konstruktion och jag hamnar på 180W/fot med denna. Det finns även en formel som man kan göra en teoretisk uträkning på gnistlängd vs effekt.

Så gör vi följande beräkning på CTC 2 med ineffekten 360W får vi resultatet 81,58cm eller för att avrunda lite, maximal gnistlängd på 81cm. Jag avrundar neråt istället för uppåt då det är mer rimligt i sammanhanget. Så jag är alltså ca nio centimeter ifrån vad jag teoretiskt kan få ut ur systemet. Nu skall det tilläggas att mindre system går att göra effektivare än stora.
Man bör också tänka på att det inte slog så långa gnistor hela tiden utan den genomsnittliga längden låg på ca 60-70cm och med ett metallspröt som riktade gnistan mot en jordad punkt.

CTC2 kan ses i långfilmen "Sound of noise". Filmen hade biopremiär 25:e December 2010. Två av bilderna nere till höger är från inspelningsplatsen i Malmö.

Sound of noise på IMDB.




1996-2024 SweFX,Matthias Andersson